PRESSMEDDELANDE
2025-10-01
Falbygdens Osteria förvärvar Påverås Gårdsmejeri – cirkeln sluts där allt började
Falbygdens Osteria har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1878, då verksamheten startade som ett litet gårdsmejeri på Falbygden. Nu skrivs nästa kapitel i osthistorian då företaget med stolthet förvärvat Påverås Gårdsmejeri, etablerat av Elisabeth Andersson år 2000.
Påverås Gårdsmejeri har blivit ett välkänt namn i ost-Sverige. Med sina prisbelönta vit- och blåmögelostar, sina karaktärsfulla kittostar och ett kompromisslöst fokus på hantverket har Elisabeth byggt upp ett mejeri med själ och hjärta.
- Vi känner stor ödmjukhet inför det Elisabeth byggt upp och det arv hon för med sig in i vår verksamhet. Påverås Gårdsmejeri representerar verkligen den hantverksglädje och kvalitet som Falbygdens Osteria en gång föddes ur och som vi än idag lever efter. För oss är det en ära att få föra hennes arbete vidare, säger Robert Bengtsson, femte generationens ostföretagare och VD på Falbygdens Osteria.
För Elisabeth Andersson innebär steget att lämna över mejeriet en trygg fortsättning för hennes livsverk:
– Jag har lagt hela mitt hjärta i Påverås Gårdsmejeri. Att nu låta verksamheten fortsätta och utvecklas i Falbygdens Osteria, med deras historia och djupa förankring i bygden, känns som att cirkeln sluts. Jag vet att hantverket och kärleken till osten kommer att leva vidare.
Överlåtelsen sker den 1 oktober och tillverkningen kommer inledningsvis att fortsätta i oförändrad form på plats i mejeriet i Påverås och förstärkas av två blivande mejerskor från Falbygdens Osteria. Försäljningen flyttas till Falbygdens Osteria och Påverås som varumärke flyttar in under Osterians breda produktutbud.:
– Det är 80 år sedan vi senast tillverkade ost och då var det i Karleby. Det blir en spännande och rolig resa framåt, och nu kan vi svara ja på om vi tillverkar egen ost, säger en förväntansfull Robert Bengtsson.
Genom förvärvet stärker Falbygdens Osteria ytterligare sin position som förvaltare av Falbygdens unika osttradition. Kombinationen av historia, innovation och starkt lokalt engagemang blir en grund för framtiden, där det lilla mejeriets själ dockar an till Osterians anrika historia och anammar och utvecklar den fina mathantverkstradition som präglar Falbygden.
Pressmeddelandet som pdf-fil ->
För mer information, kontakta:
Robert Bengtsson, Falbygdens Osteria
Telefon 070-266 66 56, robert.bengtsson@falbygdensosteria.se

