Falbygdens Osteria

År 1878 lades grunden till Falbygdens Ost på Tomtebo gård i Borgunda by, mellan Falköping och Skövde.

I slutet på 1920-talet flyttade Folke Andersson mejeriet till Karleby utanför Falköping. Han och hans familj tillverkade hushållsost, smör och ostkaka som såldes på torget i Tidaholm och Jönköping.
Första egna butiken etablerads 1937 på Köttorget i Falköping.

När andra världskriget bröt ut blev det ransonering på ost så under krigsåren försörjde sig Folke på att koka mesost, som inte omfattades av ransoneringen. Det gjorde han så bra att han 1943 belönades med diplom på ostmässan i Skara.

Efter krigsslutet öppnades fler butiker och verksamheten utökades med både lagring och förädling av ost. Som mest hade man 25 butiker i bl.a. Jönköping, Göteborg, Örebro och Stockholm.
Folke var en pionjär när det gäller fransk ost. I mitten av 1960-talet började han direktimportera ost från Frankrike.

Efter Folke tog svärsonen Henry Bengtsson över VD-post­en på Falbygdens Ost.
1994 fick familjen Bengtsson och Falbygdens Ost ta emot Gastronomiska Akademins diplom för ”nyskapande av svenskt ostsortiment”.

1987 öppnades Osterian i Falköping. Här kunde besökarna äta och handla goda ostar ur ett brett sortiment av kvalitets­ost. Efterhand har sortimentet utökats till att idag, vid sidan av osten, också omfatta många andra delikatesser och pres­entartiklar.

Under senare år har vi påbörjat resan mot att även bli ett matcentrum för lokal- och regionalproducerad mat. Flera lokala matproducenter finns redan representerade och vi ser fram emot att välkomna många fler.

Vi är också en av Sveriges största leverantörer av ost- och delikatesslådor, vilka används som gåvor från företag och privatpersoner, främst i juletid.

Falbygdens Osteria, med butik, restaurang och försäljning av ost- och delikatesspresenter, drivs idag fristående från Falbygdens Ost av Robert Bengtsson som är femte generationens ostföretagare.

X