När du tänker på ostkällare, kanske du ser en mörk, kall plats framför dig, där tiden nästan verkar ha stannat. På sätt och vis har du rätt! Det är nämligen här ostarna får sin unika karaktär och smak, tack vare en process som kräver både tid, tålamod och noggrannhet.

Ostkällaren på Falbygdens Osteria

En guidning i osthistoria

En trappa ner, under vår ostbutik, ligger vår anrika ostkällare – en skattkammare av smaker och historia. Sedan den byggdes i mitten av 1950-talet, har de svala stenväggarna i decennier omslutit och bevarat några av våra mest unika ostar. Här lagrar vi fortfarande delikatesser som Gourmetost och Falbygdens Blå, ostar som får mogna i sin egen takt för att utveckla sina djupa, fylliga smaker.

I det dämpade ljuset av tända ljus kan du skymta gulnade tidningsurklipp på väggarna – berättelser från förr, som vittnar om en lång tradition av hantverk och innovation. Det var här, i den svaga doften av mogna ostar och gammalt trä, som morfar Folke en gång experimenterade med världens första smaksatta ost. I ostkällaren lagras även Osterians Starkost, en ost som än idag får mogna i upp till tre år innan den anses redo att avnjutas.

På hyllorna vilar fortfarande ostar från gamla svenska gårdsmejerier som sedan länge har stängt sina portar. En del av ostarna är över 30 (!) år gamla och fyllda av historia och smak som bara tiden kan skapa.

Guidad tur i ostkällaren

Som en del av våra unika ostupplevelser kan du boka en guidad tur i ostkällaren (läs mer här). Låt dig inspireras av historian medan du utforskar och provsmakar några av våra mest välbevarade ostskatter!

Ostkällaren ger oss möjlighet att själva skapa ännu godare smaker. Här trängs många begynnande smakrika ostar för att så småningom se dagens ljus. På väggen i ostkällaren syns morfar Folke som grundade varumärket Falbygdens och även var den som började injicera osten med olika smaksättare. Ostarna vi lagrar, säljer vi självklart i butiken.

Robert Bengtsson, femte generationens ostföretagare.

En glimt från vår ostkällare, där många goda och spännande smaker får växa fram.

X