Falbygdens Osteria

Det var Johan August Johansson och hustrun Johanna som redan 1878 lade grunden till Falbygdens Osts långa historia, när de började driva gårdsmejeriet på Tomtebo gård i Borgunda by mellan Falköping och Skövde. Du kanske känner igen Gustaf Dahlén, den framgångsrike uppfinnaren? När hans intresse för uppfinningar växte sig större än intresset för ost, sålde hans familj det lilla mejeriet till Johan och Johanna. Det blev början till vårt ostföretagande.

I slutet på 1920-talet tog Johan och Johannas barnbarn Folke Andersson över mejeriet och flyttade det till Karleby utanför Falköping. Han och hans familj tillverkade hushållsost, smör och ostkaka som såldes på torget i Tidaholm och Jönköping. På den tiden var bilar ovanligt så leveranserna skötte han med cykel och cykelkärra eller så tog han bussen med produkterna till olika marknader.

Den första egna butiken etablerads 1937 på Köttorget i Falköping.

När andra världskriget bröt ut blev det ransonering av ost så under krigsåren försörjde sig Folke istället på att koka mesost, som inte omfattades av ransoneringen. Det gjorde han så bra att han 1943 belönades med diplom på ostmässan i Skara. Vid den här tiden fanns det hela 400 små mejerier i Skaraborgs län!

Efter krigsslutet kunde Falbygdens Ost fortsätta växa och undan för undan öppnades fler butiker och verksamheten utökades med både lagring och förädling av ost. Som mest fanns det hela 25 ostbutiker i bl.a. Jönköping, Göteborg, Örebro och Stockholm.

Folke Andersson var en pionjär på många vis, även när det gäller fransk ost. I mitten av 1960-talet började han direktimportera ost från Frankrike. Falbygdens Ost växte till att bli det tolfte största livsmedelsföretaget i Sverige!

Efter Folke tog svärsonen Henry Bengtsson över VD-post­en på Falbygdens Ost och 1987 slog man upp portarna till ostparadiset, Falbygdens Osteria, på Göteborgsvägen i Falköping. Här kan besökarna äta och handla goda ostar ur ett brett sortiment av kvalitets­ost. Efterhand har sortimentet utökats till att idag, vid sidan av osten, också omfatta många andra delikatesser och pres­entartiklar. Några år från öppningen fanns över 200 sorters ost i butiken – idag finns över 300 sorter ost i den 20 meter långa ostdisken och dessutom många andra delikatesser.

1994 fick familjen Bengtsson och Falbygdens Ost ta emot Gastronomiska Akademins diplom för ”nyskapande av svenskt ostsortiment”.

Under senare år har vi påbörjat resan mot att även bli ett matcentrum för lokal- och regionalproducerad mat. Flera lokala matproducenter finns redan representerade och vi ser fram emot att välkomna många fler.

Vi är också en av Sveriges största leverantörer av ost- och delikatesslådor, vilka används som gåvor från företag och privatpersoner, främst i juletid.

Falbygdens Osteria, med butik, restaurang och försäljning av ost- och delikatesspresenter, drivs idag fristående från Falbygdens Ost av Robert Bengtsson som är femte generationens ostföretagare.

X