Blåmögelost med mango chutney och smörstekt havre

150 g blåmögelost
3 msk Arla® Svenskt Smör
1 dl havregryn
½ tsk strösocker
4 msk mango chutney

Gör så här:
Ta fram osten i god tid så att den blir rumstempererad. Hetta upp en stekpanna och klicka i smöret. Stek havregrynen riktigt gyllene i smöret. Strö på socker mot slutet och veva runt så att sockret smälter. Stjälp upp grynen på hushållspapper och låt svalna. Servera osten med en klick mango chutney och smörstekta havregryn.

Bilden lånad av falbygdensost.se

Bilden lånad av falbygdensost.se

Ostbricka med cheddar och pepparkaka

200 g cheddar
1 dl portvin
1½ dl torkad frukt körsbär
12 pepparkakor

Gör så här:
Lägg de torkade körsbären och portvinet i en burk. Täck över och låt stå i kylen i upp till tre dagar. Ta ut, låt rinna av och servera med pepparkakor och cheddar.

Panerad getost

200 g getost t ex chèvre
2 ägg
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
5 dl panko

Alternativ på kryddning
2 krm chipotlepasta
1 msk färsk rosmarin finhackad
2 msk färsk timjan finhackad
½ tsk rosépeppar krossad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela osten i 12 bitar och tryck ihop varje bit till en boll. Vispa ihop två ägg i en skål. Blanda paprikapulver, salt, pankoströbröd och eventuellt kryddning i en djup tallrik. Doppa varje ostboll i ägg, och rulla sedan i ströbrödet. Upprepa så att bollarna blir dubbelpanerade, och placera på plåten. Grädda i 15-20 minuter, tills bollarna blivit gyllene. Det gör ingenting om getosten läcker ut lite, det blir också gott! Ta ut plåten och låt getosten vila i två minuter innan servering.

Bilden lånad av falbygdensost.se

X