Pizza bianco med taleggio, fikon och svamp

1 pizzadeg
200 g taleggio
5 färska fikon
250 g blandad färsk svamp exempelvis kantareller eller shiitake
färsk timjan
salt
svartpeppar
flytande honung

Gör så här:
Sanslöst goda och superenkla att fixa. De här godingarna är perfekta som plockmat, eller som huvudrätt under fredagsmyset framför tv:n. Sätt ugnen på 200 grader (eller det som pizzapaketet angiver) i god tid innan så att ugnen verkligen är het. Skiva fikon och svamp. Dela upp pizzadegen i bitar och forma till små pizzor. Pensla ovansidan med olivolja. Smula över Taleggio och fördela fikon och svamp på pizzorna. Ringla lite honung och strö över timjan. Avsluta med nymald svartpeppar och flingsalt. Grädda enligt instruktioner på paketet, eller tills pizzorna fått färg (5-10 minuter).

Bilden lånad av falbygdensost.se

Bilden lånad av falbygdensost.se

Chèvre chaud med bärsalsa

200 g chèvre
½ rödlök
4 skivor surdegsbröd
olivolja att pensla med
1 msk flytande honung
svartpeppar

Bärsalsa
2 dl hallon
1 dl björnbär
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
1 knippe färsk timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader, och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skär osten i fyra skivor och skiva rödlöken tunt. Pensla brödskivorna med olja, placera dem på plåten och lägg en skiva ost på varje brödskiva. Bärsalsa: Lägg några hallon och björnbär åt sidan, och halvera resten. Blanda balsamvinäger och honung, och vänd ner bärhalvorna. Finhacka timjan och vänd ner. Gratinering: Fördela rödlöken på osten, ringla över honung, strö på nymalen svartpeppar och ställ plåten i ugnen. Gratinera i 3-5 minuter, tills osten och brödet fått fin färg. Toppa sedan med bärsalsa och hela bär. Servera direkt.

Blåmögelost med mango chutney och smörstekt havre

150 g blåmögelost
3 msk Arla® Svenskt Smör
1 dl havregryn
½ tsk strösocker
4 msk mango chutney

Gör så här:
Ta fram osten i god tid så att den blir rumstempererad. Hetta upp en stekpanna och klicka i smöret. Stek havregrynen riktigt gyllene i smöret. Strö på socker mot slutet och veva runt så att sockret smälter. Stjälp upp grynen på hushållspapper och låt svalna. Servera osten med en klick mango chutney och smörstekta havregryn.

Bilden lånad av falbygdensost.se

Bilden lånad av falbygdensost.se

Ostbricka med cheddar och pepparkaka

200 g cheddar
1 dl portvin
1½ dl torkad frukt körsbär
12 pepparkakor

Gör så här:
Lägg de torkade körsbären och portvinet i en burk. Täck över och låt stå i kylen i upp till tre dagar. Ta ut, låt rinna av och servera med pepparkakor och cheddar.

Panerad getost

200 g getost t ex chèvre
2 ägg
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
5 dl panko

Alternativ på kryddning
2 krm chipotlepasta
1 msk färsk rosmarin finhackad
2 msk färsk timjan finhackad
½ tsk rosépeppar krossad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela osten i 12 bitar och tryck ihop varje bit till en boll. Vispa ihop två ägg i en skål. Blanda paprikapulver, salt, pankoströbröd och eventuellt kryddning i en djup tallrik. Doppa varje ostboll i ägg, och rulla sedan i ströbrödet. Upprepa så att bollarna blir dubbelpanerade, och placera på plåten. Grädda i 15-20 minuter, tills bollarna blivit gyllene. Det gör ingenting om getosten läcker ut lite, det blir också gott! Ta ut plåten och låt getosten vila i två minuter innan servering.

Bilden lånad av falbygdensost.se

X